KUTJEVO

ŽUPA ROĐENJA BLAŽENE DJEVICE MARIJE

ŽUPNI LISTIĆ


OBAVIJESTI

Prigodom svoje 25. obljetnice osnutka Požeška biskupija organizira hodočašće svećenika i drugih vjernika u Rim od 3. do 8. srpnja 2022. godine, kako bismo upravo na dan osnutka naše mjesne Crkve, 5. srpnja 2022. u Bazilici sv. Petra, gdje je grob Apostolskog Prvaka i sv. Ivana Pavla II. utemeljitelja Biskupije, slavili zahvalnu svetu misu.


Prijave za hodočašće primaju se u župnom uredu do 1. lipnja 2022. 

Hodočašće se organizira u suradnji s putničkom agencijom „Smisao života“ (tel. 049/268-024; mob. 092/1111-720, kontakt osoba Mijo Rak).

Cijena hodočašća iznosi 

2.930,00 kuna.


Utorak: Pobožnost svetom 

Antunu Padovanskom


SRIJEDA: Sastanak roditelja krizmanika nakon svete mise u vjeronaučnoj dvorani


SUBOTA: Euharistijsko klanjanje u 19:30POŽEŠKA BISKUPIJA

https://pozeska-biskupija.hr/

BISKUPSKI ORDINARIJAT

Trg Svetog Trojstva 18,
34000 Požega

telefon 034/290 300

faks 034/274 295

e-mail:

tajnik@pozeska-biskupija.hr

biskupski-ordinarijat@po.t-com.hr


NASTAVAK UNUTARNJEG UREĐENJA ŽUPNE CRKVE ROĐENJA BDM U KUTJEVU!


Crkva Rođenja BDM u Kutjevu ističe se svojom unutrašnjom ljepotom po bogatstvu interijera koji je sigurno jedan od najvrijednije u Požeškoj kotlini, a i šire. Sama unutrašnjost crkve vapi za obnovom i vraćanjem ljepote i sjaja koju ta crkva, kao hodočasničko mjesto, zaslužuje. Zbog njezine povijesne i kulturne vrijednosti radovi su zahtjevi, a često puta i spori. Ipak, vidi se mnogo pomaka krenuvši od samoga svetišta crkve i nove sakristije.

U želji za nastavkom obnove pred nama je slijedeći veliki zahvat. Potrebno je maknuti stari kameni pod u crkvi i u ovoj godini postaviti novu betonsku podlogu. Vrijednost ovih radova iznosi 298.767,50 kn. U suradnji sa Ministarstvom kulture osiguran je novac u vrijednosti od 200.000,00 kn. Taj novac bit će isplaćen po završetku radova. Preostalu svotu novca potrebno je osigurati iz župne blagajne tj. od darova vjernika.

Ovim putem pozivam sve župljane i ljude dobre volje da se prema svojim financijskim mogućnostima uključe u ovaj projekt.

Župna crkva ne pripada župniku, ona je samo dana na upravljanje svećeniku koji po mandatu Biskupa vrši službu župnika u određenoj Župi. Župna crkva središte je koje okuplja sve vjernike pojedine Župe i uvijek treba biti dolično uređena za bogoslužna slavlja i podjeljivanje sakramenata.

Svojom molitvom i žrtvom kroz materijalno odricanje potrebno je obnoviti župnu crkvu Rođenja BDM u Kutjevu kako bi joj vratili ljepotu i sjaj koju kao hodočasničko mjesto zaslužuje. 

Svatko neka dade kako je srcem odlučio; ne sa žalošću ili na silu jer Bog ljubi vesela darivatelja.

(2Kor 9,7)

Ivan Štivičić, župnik

 

ŽIRO RAČUN (Podravska banka):HR81 23860021120019109;

BIC/SWIFT:  PDKCHR2X

Jedanaest citata papa i svetaca koji ohrabruju u moljenju krunice kao snažne molitve: 


„Krunica je „oružje“ za sva vremena.“ – sv. Padre Pio 

„Dajte mi vojsku koja moli krunicu i osvojit ću svijet.“ – blaženi Papa Pio IX. 

„Najbolji način za molitvu je moliti krunicu.“ – sv. Franjo Saleški 

„Neki ljudi su toliko budalasti da misle kako mogu ići kroz život bez pomoći Blažene Majke. Volite Gospu i molite krunicu jer je njezina krunica oružje protiv zala današnjega svijeta. Sve milosti koje nam Bog daje prolaze kroz Blaženu Majku.“ – sv. Padre Pio 

„Sveta krunica je snažno oružje. Koristi je s pouzdanjem i bit ćeš zapanjen rezultatima.“ – sv. Josemaria Escriva 

„Uvijek ostavljaš krunicu za poslije i na kraju je ne izmoliš jer si pospan. Ako nemaš drugog vremena, moli je na ulici bez da itko primjeti. To će ti, štoviše, pomoći da budeš u Božjoj prisutnosti.“ – sv. Josemaria Escriva 

„Krunica je snažno oružje za poraziti demone i zadržati same sebe podalje od grijeha… Ako želite mir u svojim srcima, u svojim domovima i u svojoj državi, skupite se svake večeri kako biste molili krunicu. Ne dopustite da prođe i jedan dan, a da je niste molili, bez obzira koliko opterećeni bili s mnogo briga i rada.“ – Papa Pio XI. 

„Krunica je knjiga za slijepe gdje duša vidi i tu se odigrava najveća drama o ljubavi koju je svijet ikada upoznao; to je knjiga za jednostavne koja ih uvodi u sve tajne i znanja koja pružaju veće zadovoljstvo, nego obrazovanje drugih ljudi; to je knjiga starijih čije se oči zatvaraju nad sjenama ovog svijeta, a otvaraju u cjelosti za onaj drugi. Njezina moć se ne može opisati.” – Nadbiskup Fulton Sheen 

„Krunica je najizvrsniji oblik molitve i najefikasnije sredstvo za postizanje vječnog života. To je lijek za sva naša zla, korijen svih naših blagoslova. Ne postoji izvrsniji način molitve.“ – Papa Lav XIII. 

„Nitko ne može neprekidno živjeti u grijehu i nastaviti moliti krunicu; ili će odustati od grijeha ili će odustati od krunice.“ – biskup Hugh Doyle 

„Presveta Djevica je u ovim posljednjim vremenima u kojima živimo dala novu djelotvornost molitvi krunice u tolikoj mjeri da ne postoji problem, bez obzira koliko težak bio, bilo vremeniti ili iznad svega duhovni, u osobnom životu svakoga od nas, naših obitelji… koji se ne bi mogao riješiti molitvom krunice. Kažem vam da ne postoji problem, bez obzira koliko težak bio, kojeg ne možemo riješiti molitvom svete krunice.“ – sestra Lucija dos Santos iz Fatime

Nedjelja:

15.05.2022.

PETA VAZMENA NEDJELJA

08:00

09:30

 

11:00

† ZVONKO I MARIJA CIMERMAN

BEKTEŽ

ZA NAROD

Ponedjeljak:

16.05.2022.

SV. IVAN NEPOMUK

19:00

† ZORA ZEBA

Utorak:

17.05.2022.

SVAGDAN

19:00

 

20:00

† JOZO KOLEMBUS I IZ OB. SMOJVER

MITROVAC

Srijeda:

18.05.2022.

SVAGDAN

19:00

† STJEPAN ŽIVKOVIĆ I

JAGICA KNEŽEVIĆ

Četvrtak:

19.05.2022.

SVAGDAN

19:00

NA NAKANU

Petak:

20.05.2022.

SV. BERNARDIN SIJENSKI

07:30

† MARIJA I NIKOLA KLOBUČAR I IZ OB. KLOBUČAR

Subota:

21.05.2022.

SVAGDAN

18:00

19:00

BEKTEŽ

† MARIJA I GABRIJEL

LAUTER ***

Nedjelja:

22.05.2022.

ŠESTA VAZMENA NEDJELJA

08:00

09:30

11:00

† DRAGUTIN TOMAS

KULA

ZA NAROD

*** † VLADO RADINA; † JURO I MARIJA JAKOVLJEVIĆ; † ANĐA I ANTUN VANIĆ; ZA ZDRAVLJE I BLAGOSLOV OBITELJI BONIĆ; † RUŽA PAULIĆ; NA ČAST KRVI KRISTOVE

Utorak: Pobožnost svetom Antunu Padovanskom

SRIJEDA: Sastanak roditelja krizmanika nakon svete mise u vjeronaučnoj dvorani

SUBOTA: Euharistijsko klanjanje u 19:30

 

Uređuje i odgovara: Ivan Štivičić, župnik/099 683 75 26

Svjedočanstvo o obraćenju

U našoj Župi u četvrtak 31. ožujka 2022. nakon svete mise gostovao je Marino Restrepo. U svom nagovoru posvjedočio je o svom životu prije i poslije obraćenja. Okupljene vjernike iz naše Župe i župa našega kraja potaknuo je da svojim životom svjedoče o Kristu svijetlu jer smo i sami pozvani biti svijetlo ovoga svijeta.

Osobiti naglasak stavio je na sakramentalni život te je progovorio o svojim mističnim viđenjima koja su ga dovela do obraćanje i potaknula da kao „pučki misionar“ obilazi svijet i svjedoči o Kristovoj prisutnosti u našim životima.

Poseban naglasak stavi je na slavljenje svete mise kao izvora našega kršćanskoga života te na važnost sakramentalne ispovijedi kao trenutka izlijevanja Božje milosti na nas i trenutka obraćenja.

Veliko hvala gospodinu Marinu Restrepu i njegovim suradnicima što su u ovom korizmenom vremenu bili naši gosti i što je Marino svojim svjedočenjem ohrabrio sve nas da s velikim žarom živimo svoj sakramentalni život.

Ivan Štivičić, župnik