IMG_2565

IZLET U ZEMUN

JOŠ JEDAN NEZABORAVAN IZLET

Pjevački zbor župe Kutjevo predvođen svojim župnikom vlč. Marijanom Đukićem krenio je u subotu 17.06. na svoj tradicionalni izlet u Srijem. U ranim jutarnjim satima polako smo se vozili prema Vukovaru i zaustavili se na spomen groblju vukovarskih žrtava, gdje nam je voditelj kratko protumačio spomen groblje i grobove hrvatski branitelja. Slijedila je kratka pauza u Iloku na Dunavu gdje smo popili jutarnju kavu. Uslijedile su granične procedure i vožnja prema Novom Sadu. Ispred Novog Sada u Futogu smo posjetili crkvu Srca Isusova i divili se njezinoj veličini i ljepoti. Nakon molitve i pozdrava sa župnikom produžili smo prema Novom Sadu i Petrovaradinu. Tu smo razgledali novosadsku katedralu i Petrovaradin, te u popodnevnim satima došli u crkvu Gospe Snježne na Tekijama. Mladi župnik nas je dočekao i protumačio nam povijest i značenje toga prekrasnog svetišta. Zapjevali smo himan Gospi Kutjevskoj, jer obe crkve povezuju počeci vezani uz dolazak cistercita.

                U popodnevni satima smo prego fruške gore se polako spustili u Zemun, gdje su nas dočekali vjernici sa župnikom Jozom Dusparom. Nakon okrepe imali smo sv. Misu koju je predvodio beogradski nadbiskup sa nekoliko svećenika i na toj misi smo proslavili dan hrvatske državnosti, uz prisutstvo našega veleposlanika u Beogradu i njegovih suradnika. Na koncu mise Zemunski zbor je izveo kratki program, a veleposlaniku su predali hrvatski grb izrađen od živog cvijeća. Nakon druženja u župnoj dvorani rasporedili smo se po obiteljima i samostanu sestara Milosrdnica na počinak.

                U nedjelju smo imali zajednički doručak u župnoj kući i sv. misu na kojoj je pjevao naš zbor uz sviranje našeg orguljaša Pile Miškića, a propovijedao je naš župnik Marijan. Na toj sv. misi troje dječice Zemunske župe primilo je prvu sv. pričest.

                Malo smo panoramski razgledali Zemun i Beograd, ali nas je kiša ometala pa smo većinu gledali iz autobusa. U tri sata poslije podne smo imali zajednički objed u restoranu Venecija na obali Dunava gdje smo se  družili. Oprostili smo se od domaćina uz  riječi zahvale i neizbježnog uzdaha do skorog viđenja u Kutjevu, te autoputem pošli prema rodnom Kutjevu.