Kako započeti dan?

banner-880294

Prohladno je. Vrijeme došašća. Započele su jutarnje mise zornice. Cik je zore. Na ulici mrak. Tama. Nema prolaznika. Samo pokoja mačka zamijauče, poneki pas zalaje… Do ušiju ovog zimskog praskozorja dopire fijuk vjetra, čuje se pucketanje suhih grančica na drveću, glasno šuškanje zaostalih listova na granama, kukurijekanje pijetla u susjedovom dvorištu…
Postelja je tako topla, meka, ugodna … Kao da nježnim prstima mami u zagrljaj:
„Ostani još malo! Ovdje je tako toplo i meko!”
Ali sa zvonika crkve kutjevske čuje se britki glas zvona. Podsjeća na jutarnju službu. Što učiniti? Uživati u toplini meke postelje i višeglasnoj melodiji koja dopire izvana, ili poći na zornicu?
Odluka je pala. Započeti dan s Gospodinom! Odlazak na jutarnju misu nije više teret. To je postalo malo, tiho zadovoljstvo i velika radost. Predati Njemu u ruke današnji dan i sva događanja koja će se zbiti tijekom dana, zahvaliti Mu na još jednom dočekanom jutru, na ovom zimskom praskozorju, na ovim čudesno lijepim zvukovima što dopiru izvana… prikazati Mu sve svoje potrebe…
A srce treperi od sreće, treperi poput lista breze, duša pjeva od punine poput slavuja na grani. Cijelo biće tako će se lakše nositi s problemima koji će se toga dana možda nagomilati.
„Kako započeti dan?” pitanje je na koje je lako dati odgovor. Sve je ljepše, lakše, jednostavnije kada dan započnem s Gospodinom i kada mu mogu reći:
„Hvala Ti, Gospodine, na mojim ljudskim slabostima,
Hvala ti, Gospodine, i na mojim sitnim radostima!
Hvala Ti, Gospodine, i na svim bolima koje mi šalješ,
Hvala Ti, Gospodine, i na divnim ljudima koje mi daješ!…
…Hvala Ti, Gospodine, što si sa mnom i uz mene!
Hvala, Gospodine! Zar bih mogla izdržati bez tebe?“

                                                                                                                           Marija Kukić