Kao u stara vremena

Rad u vinogradu oduvijek je bio jako ozbiljan i težak posao. Sve se obrađivalo rukama i nosilo vlastitim ramenima. Vinogradar je uvijek gledao u nebo i tražio Božju zaštitu i blagoslov za svoj rad i trud. Molio je svece kao zaštitnike da njegov posao čuvaju od svih nedaća i nevremena.

Dolaskom mehanizacije sve se promijenilo i posao u vinogradu je ovelike olakšan. Ostala je još uvijek molitva i zagovor svetaca, pogotovo svetog Vinka, koji baš i nema puno veze s vinogradom, ali kao Božji ugodnik prenosi molitve vinogradara pred lice Svevišnjega.

Ovih siječanjskih dana vinogradi su ponovno oživjeli, ponovno se čuje molitva i pjesma kao nekada u stara vremena. U župnom vinogradu u Kutjevu vinar Vlado Krauthaker je zaustavio vrijeme i obradu vinograda učinio prepoznatljivim kao u stara vremena. Dva vrana konja naizmjence vuku plug i uz pomoć orača, zaoravaju vinograd. Prekrasno je vidjeti snažne konje koji se znoje i plugom prevrću brazdu, bez buke traktora i mirisa otrovnih para iz nafte. Kako bi bilo lijepo u cijelom kutjevačkom vinogorju gledati ovakve prizore „kao u stara vremena“.

 

Trpimir Krivopućanin