Križ znak spasenja

Preko dvije tisuće godina Kristov Križ je znak pobjede nad smrću, znak pobjede nad grijehom i znak spasenja. Ljudi su rado podizali križeve na grobljima kao znak Uskrsnuća, na svojim njivama da ih podsjeti na Krista Spasitelja, pored puteva tzv.”krajputaši” da ih Isus prati na njihovim putevima. Ispred vatrogasnog doma u Kutjevu podignut je križ krajputaš davne 1883 godine i ne zna se kojim povodom je postavljem. Dugi niz godina je bio poticaj na molitvu pobožnom puku, a nakon dolaska komunističkih vlasti križ krajputaš je počeo smetati. Morao je ustupiti mjesto partizanskom spomeniku, a križ su premjestili pored kapele sv. Josipa gdje nije baš uvijek uočljiv iz svih smjerova

Oštećenja prilikom prijenosa i zub vremena ostaviše jvidljive tzragove na križu. Župa već dugi niz godina je tražila sponzore da se križ malo obnovi i zaštiti od daljnjih propadanja. Sve zamolbe ostale su samo pusta želja ili prazna pobećanja. Grad je obećavao ali ništa nije poduzimao. i kada sam nmislio da je uzalud moliti i tražiti evo iznenada akcije. U nekoliko dana Građevinski obrt Lučić obnovi križ koji ponovno zasja svojom ljepotom.
Iskrena im hvala i neka im Isus ispuni sve njihove molitve i želje. Ostale ljude dobre volje potičem da naknadno dadnu svoj doprinos je u našoj župi ima još križeva i kapelica koje bi trebalo obnoviti.

Trpimir Krivopućanin