DSC_0235

PROSLAVA 50. OBLJETNICE BRAKA JOZE I MARIJE LUČIĆ

U subotu, 25. veljače 2017.g. u filijalnoj crkvi u Bektežu, župa rođenja BDM – Kutjevo , svoj jubilej, tj. pedeset godina zajedničkog bračnog života proslavili su Jozo Lučić i Marija rođ. Mandić.

Marija i Jozo vjenčali su se 18.siječnja 1967.g. u Župi rođenja Blažene Djevice Marije u Kotor Varošu, B i H.

Vjerujem da su i prije 50. godina u obredniku vjenčanja bile napisane kao što i danas stoje ove riječi: “Došli ste u ovaj crkveni dom da pred službenikom crkve i pred zajednicom Gospodin zapečati vašu ljubav svetim pečatom. Tu ljubav Krist obilno blagoslivlja”. Jer njihovu je ljubav Gospodin uistinu zapečatio svetim pečatom jer ona traje već 50 godina. Blagoslov njihove ljubavi potvrdio je Gosodine darujući ima brojno potomstvo. U braku su rodili osmero djece(četiri kćeri i četiri sina ). Bili su svjesni svojih obećanja; ostali vjerno jedno drugome  u dobru i zlu i zdravlju i bolesti… kada su obećali vjernost jedno drugome vjerujem da je to za njih bilo obećanje dano Bogu. Jer staviti ruku na raspelo i potvrditi privolu tražeći pomoć od Boga, Blažene Djevice Marije i svih svetaca Božjih čin je pun vjere i svijesti svojih granica i ovisnosti o Bogu. I oni sami svjedoče kako im je molitva bila najveća podrška u životu posebno u najtežim trenucima njihova života. A bilo ih je nemali broj. Vjerujem da su u sebi u svim tim teškim trenucima kojima su bili izloženi zbog svoje vjernosti uvijek sjećali ovih izrečenih riječi: Tako mi Bog pomogao, Blažena djevica Marija i svi sveci Božji. Svoju ljubav i vjernost prenosili su na nas djecu. Učili su nas vjeri u Boga i pouzdanju u njega, žrtvi predanaj i primanja. Učili su nas blagoslivlajti i tako u svijet slali. Potakniti primjerom i vjernošću roditelja sva djeca su pred Bogom i Crkvom  obećali vjernost svojim životnim partnerima koje su si odabrali a jedno dijete vjernost Bogu u redovničkom staležu. Tako je obitelj Joze i Marije porasla za petnaest unučadi i petero praunučadi.

Prije 25. godina su kao i mnogi njihovi sunarodnajci morali napustiti svoj dom. Tako su se kao prognanici nastanili u Kutjevu. i tu nastavili zajednički život.

Svoju zahvalu Bogu i svoj jubilej 50. godina zajedničkog života proslavili su svetom misom u filijalnoj crkvi u Bektežu. Na proslavi su se okupila sva njihova djeca kao i mnogobrojna rodbina i prijatelji. Svetu misu predslavio je župnik vlč.Marijan Dukić u koncelebraciji s vlč. Borisom Dovković, župnikom iz Starog Gradaca kraj Pitomače i trajnim đakonom Goranom Andrijevićem (đakon u biskupiji Mainz). Župnik se u prigodnoj propovjedi obratio slavljenicim kao i mnogim prisutnim njihovim gostima. Rekao je kako ovakav jubilej mogu slaviti samo oni koji svoj život žive s Bogom, jer On je onaj koji daje sangu za dalje i u teškim trenucima života od kojega nitko pa ni oni nisu bili izuzeti. na kraju propovijedi poželio im je još dugo godina zajedničkog života te da dijamantni jubilej opet slave zajedno.

                        Tekst napisla: s. Ivka Lučić